تجمیع دانشگاه، راه مقابله با جذب بی رویه در تحصیلات تکمیلی
محمود صادقی در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از جذب بیرویه دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی به ویژه دکتری، گفت: این موضوع دامنهدار سالهاست گریبان نظام آموزش عالی را گرفته است و البته انتقادی در این زمینه به خود آموزش عالی و دانشگاههای دولتی بهخصوص در دولت گذشته وارد است چراکه بنای این رویه غلط در دولت قبل گذاشته شده؛ درواقع باید افزایش جذب دانشجو در تحصیلات تکمیلی را مصداق این رویه غلط در آن دوره دانست.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر، پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزارت علوم در این زمینه استانداردهایی همچون نسبت استاد به دانشجو یا نسبت فضای آموزشی و آزمایشگاهی به دانشجو را دارد و ظرفیت پذیرش دانشجو باید براساس این فرمولها تعیین شود اما این نسبتها در دولت گذشته به عناوین مختلف رعایت نشد و البته هنوز نیز ادامه دارد.
وی با تاکید براینکه دانشگاه آزاد در میان تمامی دانشگاهها افزایش بیرویه بیشتری در جذب دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی داشته است، گفت: سطح کیفی آموزشی اکثر واحدهای آموزشی این دانشگاه بسیار پایین است و در برخی از واحدها رشتههایی آموزش داده میشود که نه تنها با فضای جغرافیایی و بومی منطقه تناسب ندارد بلکه دانشگاه نیز از ظرفیت و امکانات لازم برای تدریس آن رشته برخوردار نیست.
صادقی با اشاره به انتقاد وزیر علوم از این جذبهای بیرویه، اضافه کرد: وزارت علوم فقط نسبت به راهاندازی رشتههای جدید در دانشگاه آزاد تصمیمگیرنده است و در افزایش یا کاهش ظرفیتهای این دانشگاه نقشی ندارد و هیأت امنای خود دانشگاه آزاد در این زمینه تصمیم میگیرند.
وی با بیان اینکه بخشی از دلایل این جذب بیرویه “کسب درآمد” است، توضیح داد: نگاه صرفا درآمدزایی و یک جانبه دانشگاه آزاد در اداره واحدها به این مشکل دامنزده است، اما دانشجویانی که در این شرایط بیکیفیت فارغالتحصیل میشوند نمیتوانند در مشاغل مختلف موفق ظاهر شده و ادامه این روند ضایعه بزرگی را برای کشور ایجاد میکند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه توسعه بیرویه واحدهای دانشگاهی این مشکل را ایجاد کرده، گفت: تجمیع دانشگاهها و امکانات یکی از راههای اصلی فائق آمدن بر این مشکل است.